به منظور تعیین واکنش به بهارهسازی و دامنه تغییرات آن در ارقام و لاینهای گندم نان (Triticum aestivum L.)، این پژوهش در آزمایشگاه فیزیولوژی بخش تحقیقات غلات و گلخانه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال زراعی (86-1385) به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایشی شامل 29 رقم و لاین گندم نان و طول مدت بهارهسازی در 9 سطح شامل: صفر، 8 ، 15، 22، 29 ، 36 ،43، 50 ، 57 روز اقامت در اتاقک رشدی با دمای 5/0± 3 درجه سانتیگراد بودند که در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که اگرچه واکنش ارقام و لاینهای گندم نان به بهارهسازی با یکدیگر متفاوت و از بهاره محض (کویر) تا بینابین (شهریار ، سایسون ، C-81-14،C-80-6) و زمستانه محض (گاسکوژن، MV-17، بزوستایا، C-80-4) متغیر است، ولی اکثر ژنوتیپها واکنشی کمّی (بینابین) به بهارهسازی دارند. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه نیاز به بهارهسازی (برمبنای شاخص روز تا ظهور سنبله) ژنوتیپهای شهریار دو هفته؛ گاسکوژن، C-80-4 و C-80-6 سه هفته؛ سایسون،MV-17 و C-81-14 چهار هفته اقامت در درجه حرارت 3 درجه سانتیگراد برآورد شد.