موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
به زراعی نهال و بذر
2008-6946
26
4
2011
02
20
فنولوژی و عملکرد دانه ذرت رقم هیبرید 604 در تداخل با علف هرز سلمه تره (Chenopodium album L)
365
385
FA
بهرام
میرشکاری
فرهاد
فرحوش
عزیز
جوانشیر
10.22092/sppj.2017.110414
بهمنظور مطالعه اثر رقابتی سلمهتره بر فنولوژی و عملکرد ذرت دانهای رقم هیبرید 604 آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب با طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1387 در مزرعه آزمایشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در منطقه کرکج تبریز اجرا شد. تیمارها شامل ترکیب پنج سطح تراکم سلمهتره (1، 4، 8، 12 و 16 بوته در هر متر طول از ردیف) در چهار سطح زمان نسبی سبز شدن آن (همزمان، 10، 20 و 30 روز پس از سبز شدن ذرت) همراه با شاهد عاری از علفهرز بود. نتایج نشان داد که با 30 روز تأخیر در سبز شدن سلمه تره نسبت به ذرت فیلوکرون برگ ذرت 5/1 روز کاهش پیدا کرد. زمان تا ظهور گلآذین نر از 61 روز در شاهد و سطوح تراکم 1 و 4 بوته سلمه تره در هر متر طول از ردیف کاشت به ترتیب به 66 و 67 روز در تراکم های 12 و 16 بوته آن در هر متر از ردیف افزایش یافت. رقابت سلمهتره موجب کاهش معنیدار عملکرد دانه ذرت شد. شدت تاثیر زمان سبز شدن سلمهتره بر عملکرد دانه ذرت بیشتر از تراکم آن بود. کاهش عملکرد دانه ذرت در زمان های اول تا چهارم سبز شدن سلمهتره نسبت به شاهد به ترتیب 64%، 38%، 15% و 8% و در تراکمهای مختلف سلمهتره به ترتیب صفر، 23%، 35%، 46% و 53% بود. مدل دو پارامتری کوزنس و همکاران از دقت و کارآیی بالاتری در شبیهسازی عملکرد دانه ذرت برخوردار بود .
رقابت,زمان سبز شدن,شبیه سازی و فیلوکرون
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110414.html
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110414_9e95518616ea8bf92e8aa43c327d4198.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
به زراعی نهال و بذر
2008-6946
26
4
2011
02
20
اثر منابع نیتروژن بر عملکرد، ترکیب اسیدهای چرب و میزان عناصر ریزمغذی دانه ارقام پرمحصول کلزا (Brassics napus L.)
387
401
FA
معرفت
مصطفویراد
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مرکزی
زینالعابدین
طهماسبی سروستانی
سیدعلیمحمد
مدرس ثانوی
امیر
قلاوند
10.22092/sppj.2017.110415
به منظور ارزیابی عملکرد، اجزاء عملکرد و خصوصیات مرفولوژیک در ارقام زمستانه کلزای سازگار با مناطق سرد و خشک ایران و تعیین ارقام پرمحصول، آزمایش مزرعهای در سالهای زراعی 1386 – 1385 و 1387 – 1386 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، اراک واقع در عرض جغرافیایی 34 درجه و 5 دقیقۀ شمالی و طول جغرافیایی 49 درجه و 42 دقیقۀ شرقی و ارتفاع 1775 متر از سطح دریا اجراء شد. در این آزمایش 15 رقم زمستانۀ کلزا در قالب طرح پایۀ بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ارقام لیکورد (2895 کیلوگرم در هکتار)، مودنا (2860 کیلوگرم در هکتار) و اوکاپی (2139 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب در مقایسه با سایر ارقام عملکرد دانه در هکتار بالاتری را داشتند. به منظور بررسی اثر منابع آلی و شیمیایی نیتروژن بر عملکرد، ترکیب اسیدهای چرب و میزان عناصر ریزمغذی دانه ارقام پرمحصول کلزا در سال زراعی 1388 – 1387 در همان منطقه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل ارقام کلزا دارای سه سطح V1 (اوکاپی)، V2 (مودنا) و V3 (لیکورد) و منابع نیتروژن (بر مبنای 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار) در سه سطح N1 (آزوکمپوست)، N2 (50 % آزوکمپوست + 50 % اوره) و N3 (اوره) بودند. در این آزمایش، لیکورد بیشترین عملکرد دانه (3479 کیلوگرم در هکتار)، گلوکوزینولات (9/6 میکروگرم بر کیلوگرم)، اسیدهای چرب استئاریک (2/2 %) و لینولنیک (2/17 %)، میزان عناصر ریزمغذی آهن (6/365 قسمت در میلیون)، روی، مس (9/5 قسمت در میلیون) و منگنز (5/182 فسمت در میلیون) را داشت. تغذیه تلفیقی از نظر عملکرد دانه (5/3511 کیلوگرم در هکتار)، محتوی عناصر ریزمغذی نظیر مس (9/5 قسمت در میلیون) و منگنز دانه (7/179 قسمت در میلیون) بر تیمارهای دیگر برتری نشان داد. نتایج نشان داد که با افزایش عملکرد دانه، کیفیت روغن کلزا کاهش یافت. در این تحقیق تیمار آزوکمپوست کیفیت روغن را افزایش داد ولی تغذیه تلفیقی و رقم لیکورد از نظر عملکرد دانه نسبت به دیگر تیمارها برتری داشت .
کلزا,منابع نیتروژن,اسیدهای چرب,عناصر ریزمغذی و گلوکوزینولات
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110415.html
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110415_14089d5a8629a1dced7a6cbd6c44e5c3.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
به زراعی نهال و بذر
2008-6946
26
4
2011
02
20
اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر برخی خصوصیات زراعی، عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپهای سویا در منطقه مغان
403
418
FA
نسرین
رزمی
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
10.22092/sppj.2017.110416
به منظور تعیین اثر تاریخ کاشت و تراکم بوته بر برخی خصوصیات زراعی، عملکرد دانه و اجزای آن در ژنوتیپهای سویا، در سالهای زراعی 1386 و 1387 این آزمایش به صورت کرتهای دو بار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان) اجرا شد. چهار تاریخ کاشت 25 خرداد،10 تیر، 25 تیر و10 مرداد در کرتهای اصلی، سه ژنوتیپ برتر سویا Williams ، L17 و Hamilton × Essex در کرتهای فرعی و سه تراکم بوته 30، 40 و50 بوته در مترمربع در کرتهای فرعی فرعی قرارگرفتند. نتایج نشان داد که با تاخیر در تاریخ کاشت میزان عملکرد دانه کاهش یافت. بیشترین و کمترین مقدار عملکرد دانه به ترتیب مربوط به تاریخ کاشت 25 خرداد با 3593 کیلوگرم در هکتار و تاریخ کاشت 10 مرداد با 2609 کیلوگرم در هکتار بود. با افزایش تراکم بوته ارتفاع بوته و تعداد دانه در متر مربع افزایش و تعداد غلاف در بوته کاهش یافت. تراکم 50 بوته در متر مربع مناسبترین تراکم برای ژنوتیپهای مورد مطالعه از نظر عملکرد دانه بود. در بین ژنوتیپها نیز از لحاظ طول دوره رشد و عملکرد دانه تفاوت معنیداری وجود داشت. در این تحقیق ژنوتیپ Hamilton × Essex با عملکرد دانه 3784 کیلوگرم در هکتار بیشترین مقدار عملکرد دانه را در تاریخ کاشت 25 خرداد و تراکم 50 بوته در متر مربع تولید کرد .
تاخیر در کاشت,جمعیت گیاهی,تعداد دانه در مترمربع و عملکرد دانه
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110416.html
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110416_d72642841472ec40f887ba69634cbdb8.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
به زراعی نهال و بذر
2008-6946
26
4
2011
02
20
مطالعه میزان تغییرات آنزیم پراکسیداز و فنل کل در میوههای سیب رقم زرد تیمار شده با باکتری آنتاگونیست Pseudomonas fluorescens و قارچPenicillium expansum عامل کپک آبی سیب
419
433
FA
فرودعلی
خزائی
حسنرضا
اعتباریان
علی
روستائی
علی
علیزاده
10.22092/sppj.2017.110417
در این تحقیق میزان تغییرات برخی ترکیبات دفاعی گیاهی از جمله آنزیم پراکسیداز و میزان فنل کل در میوه سیب رقم زرد، پس از مایهزنی با یک جدایه آنتاگونیست باکتری Pseudomonas fluorescens و قارچ Penicillium expansum بررسی شد. برای این منظور از جدایه P. fluorescens F7 که کارایی آن در کنترل بیماری کپک آبی سیب قبلاً به اثبات رسیدهبود، استفاده شد. استخراج و اندازهگیری آنزیم پراکسیداز و فنل کل به ترتیب در روزهای سوم، ششم، نهم و دوازدهم پس از مایهزنی قارچ عامل بیماری انجام شد. نتایج نشان داد که میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و میزان فنل کل در میوههای سیب تیمار شده با تیمار باکتری و قارچ به صورت توأم، در مقایسه با تیمار شاهد افزایش معنیداری داشت. در این تیمار بیشترین میزان افزایش فعالیت آنزیم پراکسیداز و میزان فنل کل در روز نهم پس از مایهزنی قارچ عامل بیماری مشاهده شد. نتایج این بررسی نشان داد که افزایش در میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و ترکیبات فنلی، میتواند دلیلی بر القای این ترکیبات دفاعی در میوه سیب توسط باکتری P. fluorescens باشد .
القای مقاومت,آنزیم پراکسیداز,فنل کل,Pseudomonas fluorescens
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110417.html
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110417_109029732662670c9096d4f38bf88eaa.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
به زراعی نهال و بذر
2008-6946
26
4
2011
02
20
اثر ورمیکمپوست خاک اره در بستر کشت گلدانی بر تغذیه و رشد گیاه دیفن باخیا
435
444
FA
علی
محبوب خمامی
mahboub48@yahoo.com
10.22092/sppj.2017.110418
برای تعیین آثار جایگزینی ورمیکمپوست کود گاوی + خاک اره (نسبت حجمی 80 به 20) با پیت در بستر کشت پیت + پرلیت (نسبت حجمی1:2) بر گیاه برگ زینتی دیفنباخیا (Diffenbachia amonea)، ابتدا خاک اره در اختیار کرم خاکی قرار داده شد و بعد از تولید ورمیکمپوست، قلمههای ریشهدارشده گیاه در بستر شاهد پیت + پرلیت (نسبت حجمی1:2) و بسترهای با جایگزینی 25 ، 50 ، 75 و100% ورمیکمپوست کود گاوی + خاک اره بجای پیت (پیت + پرلیت) کشت شدند. نیتروژن، پتاسیم، کلسیم و منیزیم (در گیاه و خاک)، ارتفاع گیاه، قطر، وزن تر ساقه و برگ، وزن خشک ساقه و برگ و وزن تر ریشه، تخلخل تهویهای، ظرفیت نگهداری آب، تخلخل کل، جرم مخصوص ظاهری و جرم مخصوص حقیقی اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که افزایش سطوح ورمیکمپوست کود گاوی + خاک اره در جایگزینی با پیت بطور معنیداری (P < /span> ≤ 0.05) نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم را در برگ و بسترکشت دیفنباخیا افزایش داد و بیشترین مقدار آن در100% ورمیکمپوست کود گاوی + خاک اره حاصل شد. 50% ورمیکمپوست کود گاوی + خاک اره بیشترین ارتفاع گیاه (23/10 سانتیمتر) و 25% ورمیکمپوست کود گاوی + خاک اره بیشترین قطر ساقه گیاه (46/23 میلیمتر)، وزن تر ساقه و برگ (81/56 گرم)، وزن خشک ساقه و برگ (83/5 گرم) و وزن تر ریشه (07/64 گرم) و وزن خشک ریشه (21/6 گرم) را داشتند. با افزایش سطوح ورمیکمپوست کود گاوی+ خاک اره قدرت نگهداری آب در بستر کشت در مقایسه با پیت افزایش یافت و بیشترین مقدار آن (6/73 درصد) نیز در 100% ورمیکمپوست کود گاوی + خاک اره بود.
خاک اره,پیت,پرلیت,بستر کشت,تغذیه و دیفنباخیا
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110418.html
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110418_eecd98f005ccc79631db47f8c0c8051d.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
به زراعی نهال و بذر
2008-6946
26
4
2011
02
20
اثر شدت هرس و طول شاخه بارده بر عملکرد و کیفیت انگور رقم سیاه سمرقندی
445
456
FA
محمدجواد
کرمی
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس
10.22092/sppj.2017.110419
به منظور تعیین اثر شدت هرس و طول شاخه بارده بر عملکرد و کیفیت انگور سیاه سمرقندی و بررسی واکنش این رقم به دو سطح شدت هرس (سبک با فرمول 20+40 و شدید با فرمول 20+20) و سه سطح طول شاخه بارده (3، 6 و 9 جوانه ای) این تحقیق بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و در سه سال زراعی 86-1383 در منطقه بوانات فارس اجرا گردید. نتایج نشان داد که اثر شدت هرس بر عملکرد و TS S ( P≤ 0.05) ، بر وزن خوشه، تعداد خوشه و باردهی جوانه ها ( P≤ 0.01) معنی دار بود. اثر تعداد جوانه بر روی شاخه بارده بر عملکرد، تعداد خوشه و باردهی جوانه ( P≤ 0.01) معنی دار بود، ولی بر وزن خوشه معنی دار نبود. اثر متقابل شدت هرس × طول شاخه بارده بر عملکرد، تعداد خوشه، وزن خوشه، TS S و باردهی جوانه ( P≤ 0.01) معنی دار بود، اما بر pH و مقدار اسید میوه معنی دار نبود. هرس سبک با تعداد سه جوانه بر روی هر شاخه بارده برای این رقم توصیه میشود.
هرس,انگور,عملکرد,کیفیت و وزن خوشه
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110419.html
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110419_abde4cb805ac4dfaf687b1eb0b6e360b.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر
به زراعی نهال و بذر
2008-6946
26
4
2011
02
20
اثر پوشش پلاستیکی و ورقههای بی سولفیت سدیم بر انبارمانی انگور (Vitis vinifera) رقم رشه
457
471
FA
حامد
دولتی بانه
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، ارومیه.
ah_dolati@yahoo.com
رسول
جلیلی
خالد
سامط
عزیز
امانی
10.22092/sppj.2017.110420
در این پژوهش اثر نوع پوشش بستهبندی و محل قرار گیری ورقههای آزادکننده گاز دی اکسید گوگرد برکنترل پوسیدگیهای قارچی، صفات کیفی و باقیمانده سولفیت در انگور رشه (سیاه سردشت) طی نگهداری در سردخانه در دو سال 1386 و 1387 مورد بررسی قرار گرفت. اثر سه سطح متفاوت ورقههای سولفور با غلظت یک گرم بر کیلوگرم (یک ورقه کامل در بالای جعبه، نصف ورقه در بالای و نصف دیگر در پایین جعبه و بدون ورقه سولفور) همراه با دو نوع پوشش پلاستیکی (سوراخ دار و بدون سوراخ) و چهار زمان نمونهبرداری (قبل از انبارداری 45، 90 و 135 روز) در طول دوره نگهداری (135 روز) در سردخانه، بر درصد کاهش وزن، سفید شدگی حبهها، درصد آلودگی قارچی، خشکیدگی و تغییر رنگ چوب خوشه، چروکیدگی حبهها، طعم و مزه و باقیمانده سولفیت داخل حبهها اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که تیمار ورقههای سولفور در طی زمان انبارداری به طور معنیداری میزان کاهش وزن، چروکیدگی چوب خوشه و حبه، آلودگی قارچی و پوسیدگی را کاهش و مقدار سفید شدگی حبهها و تغییر طعم و مزه را افزایش داد. تیمار پوشش بدون سوراخ به طور معنیداری میزان کاهش وزن و خشکیدگی چوب خوشه را کاهش داد. بیشترین مقدار سولفیت به ترتیب با مقادیر 5/17 و 58/15 قسمت در میلیون در تیمار یک و دو ورقه سولفور همراه پوشش بدون سوراخ بدست آمد. در حالیکه در پوشش سوراخدار مقدار سولفیت در هر دو تیمار کاربرد ورقههای سولفور 34/9 قسمت در میلیون بود که از حد مجاز 10 قسمت در میلیون پایینتر بود. برای افزایش عمر نگهداری انگور رشه، کاهش سفید شدگی و تغییر طعم و مزه انگور در سردخانه با کمترین باقیمانده سولفیت در میوهها، استفاده از یک ورقه سولفور در بالای انگورهای بسته بندی شده با پوشش پلاستیکی سوراخدار و یا استفاده از نصف ورقه با پوشش بدون سوراخ توصیه میشود.
عمر انباری,ورقههای آزاد کننده دی اکسید گوگرد,باقیمانده سولفیت و تغییر طعم میوه
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110420.html
https://sppj.areeo.ac.ir/article_110420_7b7c4378a8f5c8e5ef82449628f42400.pdf