TY - JOUR ID - 118941 TI - اثر سن گیاهچه و کودهای مختلف زیستی در تولید مینی‌تیوبر ارقام سیب‌زمینی در سامانه هواکشت JO - به زراعی نهال و بذر JA - SPPJ LA - fa SN - 2008-6946 AU - حسن‌پنا, داوود AU - ساعدنیا, ودود AU - محمدی, رئوف AU - اسدی, انور AU - آسیابی‌زاده, فاطمه AD - بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران AD - بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 34 IS - 2 SP - 135 EP - 151 KW - سیب‌زمینی KW - اینتروباکترکلوآسه KW - بایوفارم KW - غده‌چه KW - تعداد مینی‌تیوبر DO - 10.22092/sppj.2018.118941 N2 - این پژوهش به منظور بررسی اثر سن گیاهچه و کودهای مختلف زیستی بر روی ارقام سیب‌زمینی در سامانه هواکشت، برای رسیدن به بالاترین تعداد و وزن مینی‌تیوبر سیب‌زمینی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل انجام شد. در سال اول (1393) گیاهچه‌های سه رقم تجاری آگریا، کایزر و بانبا به روش قلمه‌های تک جوانه به تعداد 200 گیاهچه از هر رقم در آزمایشگاه تکثیر شدند. در سال دوم (1394) گیاهچه‌های تکثیر شده ارقام براساس آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار و سه عامل در گلخانه کشت گردید. عامل اول شامل سه سن گیاهچه‌ای (30، 40 و 50 روز)، عامل دوم شامل سه رقم تجاری سیب‌زمینی (آگریا، کایزر و بانبا) و عامل سوم شامل سه کود زیستی ]شاهد، بایوفارم و ترکیب سه باکتری )اینتروباکترکلوآسه سویه Swri1، آزوسپریلوم لیپوفروم سویه Of و سودوموناس پوتیدا سویه ۱۶۹( بودند. تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد بین سن گیاهچه و اثرمتقابل سن گیاهچه × کود زیستی از لحاظ تعداد ساقه اصلی در بوته، بین ارقام و اثرمتقابل رقم × کودهای زیستی از لحاظ تعداد و وزن مینی‌تیوبر در بوته و در متر‌مربع، بین کود بیولوژیک از لحاظ صفات تعداد و وزن مینی‌تیوبر در بوته و مترمربع، میانگین وزن مینی‌تیوبر، ارتفاع بوته وتعداد ساقه اصلی در بوته اختلاف معنی‌داری وجود داشت. استفاده از ترکیب سه باکتری در رقم بانبا باعث افزایش تعداد و وزن مینی‌تیوبر در بوته و مترمربع گردید. تعداد و وزن مینی‌تیوبر در ترکیب سه باکتری، 8/119 مینی‌تیوبر با 9/862 گرم در بوته بود. براساس نتایج بدست آمده از این پژوهش، برای افزایش تعداد و وزن مینی‌تیوبر در بوته و مترمربع، ارتفاع بوته و تعداد ساقه اصلی در بوته در ارقام سیب‌زمینی، استفاده از ترکیب سه باکتری (اینتروباکترکلوآسه سویه Swri1، آزوسپریلوم لیپوفروم سویه Of و سودوموناس پوتیدا سویه ۱۶۹) توصیه می‌شود. UR - https://sppj.areeo.ac.ir/article_118941.html L1 - https://sppj.areeo.ac.ir/article_118941_1911136ff56a54a9329ccebb4becfe9f.pdf ER -