ارزیابی خصوصیات کمی و کیفیت در تعدادی از ارقام فندق (Corylus avellana L.) در شرایط اقلیمی کرج

نویسندگان

چکیده

  به منظور ارزیابی خصوصیات کمی و کیفیت در هشت واریته فندق شامل فرتیل، پشمینه، رسمی، گرجه، روند، شصتک، نگرت و گردویی از خصوصیات مرفولوژیکی و شیمیایی استفاده شد. این ارزیابی در سالهای 1386 و 1387 در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات باغبانی کمال‌شهر موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج انجام گردید و 21 خصوصیت شامل: رشد رویشی، قطر تنه، تعداد پاجوش، قطر تاج، طول و عرض برگ، طول میانگره، وزن، طول و عرض میوه، وزن پوشینه، وزن مغز، درصد میوه، درصد مغز، درصد چربی، درصد پروتئین، کلروفیل کل، کلروفیل a و b و نسبت کلروفیل a/b در واریته‌های فندق اندازه‌گیری شد. تجزیه واریانس داده‌ها تفاوت معنی‌داری را بین واریته‌های فندق از نظر کلیه صفات مورد بررسی نشان داد. واریته فرتیل در مقایسه با سایر واریته‌ها، دارای خصوصیات کمی و کیفیت برتری بود. تجزیه خوشه‌ای واریته‌های فندق را به سه گروه و یک رقم مستقل تقسیم نمود . نتایج این تحقیق نشان داد که خصوصیات مرفولوژیکی یکی از ابزارهای قابل اطمینان برای شناسایی و ارزیابی واریته‌ها و ژنوتیپ‌های فندق می‌باشند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of Quantitative and Quality Characteristics in Some Hazelnut (Corylus avellana L.) Varieties in Karaj Climatic Conditions

نویسندگان [English]

  • S. Hossein Ava
  • M. Pirkhezri
چکیده [English]

To evaluate quantitative and quality charecteristics in eight hazelnut varieties Fertile, Pashmineh, Rasmi, Gorjeh, Round, Negret and Gerdouee, morphological and chemical characteristics were used. This experiment was conducted using randomized complete block design with three replications in Horticultural Research Field Station, Kamal-Shahr, Karaj, Iran, in 2007 and 2008 growing seasons. Twenty one characteristics including: vegetative growth, trunk diameter, number of suckers, canopy diameter, length and width of leaf, length of internode, weight, length and breadth of fruit, fruit (%), kernel (%), fat (%), protein (%), total chlorophyll, chlorophyll a, chlorophyll b and chlorophull a/b were measured and recorded. Analysis of variance showed that there was significant differences among hazelnut varieties for all measured traits. Fertile was superior for quantative and quality characteristics as compared with other varieties. Cluster analysis grouped the hazelnut varieties into three groups and one single variety, i.e., Fertile. Results of this research indicated that morphological characteristics are suitable for identification and evaluation of genotypes/varieties of hazelnut.

کلیدواژه‌ها [English]

  • hazelnut
  • Morphological characteristics
  • Quality and Cluster analysis