اثر تنش شوری و کم آبی بر تولید زیست توده کوشیا ( Kochia scoparia) و روند شوری خاک

نویسندگان

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

چکیده

به منظور بررسی امکان آبیاری کوشیا با آب شور و هم چنین کاربرد کم‌آبیاری در این گیاه، آزمایشی با 6 سطح آب شور (dS/m5/1، 7، 14، 21، 28 و 35) و سه سطح کاربرد آب (25، 75 و 125% نیاز آبی) در سال 1387 بصورت کشت تابستانه و چهار سطح کاربرد آب (50، 75، 100، 125%) در سال 1388 بصورت کشت بهاره انجام شد. نتایج نشان داد که کوشیا میزان قابل توجهی زیست‌توده در شرایط مناسب در کشت تابستانه (14 تن در هکتار) و کشت بهاره (34 تن در هکتار) تولیدکرد. تحت تنش شدید در کشت بهاره و تابستانه تا 16 و 8 تن در هکتار زیست توده تولید کرد. میزان تحمل به شوری کوشیا با افزایش مصرف آب افزایش یافت. استنباط می‌شود که کوشیا آب بیشتری را از عمق 60-30 سانتی‌متری خاک جذب کرد. میزان شوری در این سطح کمتر از عمق 30-0 و 90-60 سانتی‌متری خاک است. بنابراین جذب آب از این عمق موجب افزایش تحمل کوشیا به شوری آب آبیاری گردید. بیشترین تجمع شوری در دو سال اجرای آزمایش در عمق 90-60 سانتی‌متری خاک مشاهده شد. با توجه به پتانسیل بالای تولید و تحمل به شوری کوشیا این گیاه پتانسیل تبدیل شدن به یک گیاه علوفه‌ای و سوخت زیستی را با استفاده از آب شور در نواحی نیمه خشک دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Salinity and Water Deficit Stresses on Biomass Production of Kochia (Kochia scoparia) and Trend of Soil Salinity

نویسندگان [English]

  • M. Salehi
  • M. Kafi
  • A. R. Kiani
چکیده [English]

To determine whether Kochia can grow on marginal land irrigated with saline water, it was grown with six levels of saline water (1.5, 7, 14, 21, 28, and 35 dS/m) and three levels of applied water (AW) (25, 75, and 125 percent of the water requirement) in 2008 and four levels of applied water (50, 75, 100, and 125 percent) in 2009. Results showed that kochia produced considerable amounts of biomass (34 and 14 t DM ha-1 ) in 2009 and 2008 under suitable conditions, respectively. Under severe drought and salinity, kochia still could produce up to 16 and 8 t DM ha-1 in 2009 and 2008, respectively. Salinity tolerance of kochia was improved by increasing water application. Results of water depletion from different soil layers showed that Kochia could uptake more water from the 30-60 cm soil depth. The soil salinity (ECe) in this depth was lower in comparison to the 0-30 cm soil depth. Additionally, the water uptake from the 30-60 cm soil depth improved the level of salt tolerance of Kochia. The highest salt accumulation was observed in 60-90 cm soil depth. Results of this study demonstrated that Kochia should be considered as a forage crop or for production of biofuel using saline water in semi-arid areas.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Halophyte
  • Soil salinity
  • Shoot biomass and Water stress