ارزیابی پومولوژیک و تغییرات فصلی رشد و نمو میوه برخی از ارقام گلابی آسیایی در شرایط آب و هوایی تهران

نویسندگان

چکیده

گلابی آسیایی یک محصول جدید در ایران است و توجه به مدیریت آن در جهت افزایش عملکرد و کیفیت محصول می‌تواند نقش بسزایی در تولید اقتصادی این محصول در مناطق مساعد کشت آن داشته باشد. این پژوهش به منظور برازش یک مدل ریاضی بین قطر با حجم و وزن‌ تر میوه و همچنین ارزیابی پومولوژیکی
شش رقم زودرس (KS7 و KS6)، میان‌رس (KS11 و KS13) و دیررس (KS8 و KS12) گلابی آسیایی صورت گرفت. این آزمایش در باغ تحقیقاتی گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس طی سالهای 1388-1387 انجام گرفت. بدین منظور قطر، حجم و وزن‌تر میوه به دو صورت تخریبی و غیرتخریبی اندازه‌گیری شد. نتایج بررسی روابط بین قطر با حجم و وزن تر میوه، گواه وجود یک رابطه قوی بین قطر با حجم و وزن تر میوه در تمام ارقام مورد مطالعه بود. اختلاف معنی‌داری در مقایسه حجم و وزن تر اندازه‌گیری شده و داده‌های محاسبه شده از روی قطر میوه، مشاهده نشد که حاکی از مطلوبیت معادلات برازش شده برای برآورد وزن و حجم میوه از روی قطر میوه بود. معادلات کلی حاصل از ترکیب داده‌های شش رقم مورد مطالعه نشان داد که X70/2 + 43/6- =Y و
X68/2 + 31/6- = Y به ترتیب بهترین برازش برای برآورد حجم و وزن تر میوه براساس قطر میوه می‌باشند. ارزیابی صفات پومولوژیکی نشان داد که درصد ریزش میوه در ارقام دیررس بیشتر و بنابراین درصد تشکیل میوه نهایی در این ارقام پائین بود. همچنین اختلاف معنی‌داری از نظر عملکرد بین ارقام مشاهده گردید. به طوری‌که رقمKS13 با 01/6 کیلوگرم میوه به ازای هر درخت بیشترین و رقم KS12 با 91/2 کیلوگرم به ازای هر درخت کمترین میزان عملکرد را به خود اختصاص دادند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Pomological Evaluation and Seasonal Variation in Fruit Growth and Development of Some Asian Pear Cultivars Under Tehran Environmental Conditions

نویسندگان [English]

  • B. Dehghani
  • K. Arzani
  • S. Sarikhani Khorami
چکیده [English]

Asian pear is a new horticultural crop in Iran, therefore, its management for higher yield and higher quality can play an important role in its economic production in appropriate growing areas. This study was carried out to determine a mathematical model between fruit diameter with volume and fresh weight and pomological evaluation of six cultivars of Asian pear including early (KS7, KS6), mid (KS11, KS13) and late (KS8, KS12) season. This study was carried out in research orchard of horticultural science department, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran in 2008-2010. Fruits diameter, volume and fresh weight were measured by destructive and non destructive methods. Results of the relationship between diameter and volume and fruit fresh weight indicated that there was a strong correlation between fruits diameter with volume and fresh weight in all cultivars. There was no significant difference between measured fruits volume and fresh weight in comparison with estimated data based on fruit diameter which showed appropriate equations were finely fitted model to estimate the fresh weight and volume of fruit using fruit diameter. General equations from combined data of six cultivars showed that
Y= -6.43+2.703X and Y= -6.31+2.68X were the best fitted models for estimating fruit volume and fresh weight based on fruit diameter, respectively. Evaluation of pomological traits showed that fruit loss (%) in late cultivars was high, thus their ultimate fruitset was low. Also there was significant difference in fruit yield between different cultivars. Therefore, KS13 with 6.01 kg tree-1 had the highest fruit yield and KS12 with 2.91 kg tree-1 had the lowest fruit yield.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Asian pear
  • fruit yield
  • Mathematical Model
  • Fruit growth pattern and Fruitset