اثر برخی روش‌های آماده‌سازی بسترکاشت بر ویژگی‌های فیزیکی خاک و عملکرد کمی و کیفی چغندرقند

نویسندگان

مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، کرج

چکیده

به منظور بررسی اثر روش‌های مختلف آماده‌سازی بستر کاشت بر عملکرد چغندرقند، این تحقیق در ایستگاه تحقیقاتی مهندس مطهری موسسه تحقیقات چغندرقند در کرج و ایستگاه اکباتان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان در دو سال زراعی (1388-1386) اجرا شد. آزمایش در هر منطقه با هفت تیمار آماده‌سازی بستر کاشت و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکراراجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل آماده‌سازی کامل بستر کاشت در پاییز، آماده‌سازی کامل بستر کاشت در بهار و پنج تیمار متفاوت آماده‌سازی بستر کاشت در دو مرحله پاییز و بهار بودند. در فصل رشد، وزن مخصوص ظاهری و شاخص مخروطی خاک اندازه‌گیری شد. در زمان برداشت، تعداد و وزن ریشه، طول طوقه و ریشه ذخیره‌ای و ارتفاع آن از سطح خاک اندازه‌گیری شد. با تهیه خمیر از ریشه به صورت نمونه از هرکرت خصوصیات کیفی آن نظیر درصد قند و ناخالصی‌ها در آزمایشگاه تعیین شد. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف آماده‌سازی بستر کاشت از نظر وزن مخصوص ظاهری خاک و شاخص مخروطی خاک با یک دیگر تفاوت معنی‌داری نشان ندادند. مقدار وزن مخصوص ظاهری خاک در فصل رشد و همچنین با افزایش عمق از 0 تا 60 سانتی‌متری خاک، افزایش یافت. در مراحل مختلف رشد با افزایش عمق شاخص مخروط خاک نیز با روندهای متفاوت افزایش یافته و مقادیر آن از اواسط فصل رشد روند تند‌تری نسبت به اوایل فصل رشد داشت. در تیمارهای مختلف آماده‌سازی بستر کاشت، بالاترین عملکرد قند سفید (23/10 تن در هکتار) در تیمارعملیات پاییزه شخم عمیق، دیسک، لولر و کولتیواتور پنجه غازی و عملیات بهاره دیسک و در آوردن ردیف‌های کاشت با پشته‌ساز به دست آمد. با توجه به نتایج این پژوهش می‌توان این تیمار را به عنوان تیمار برتر معرفی کرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of some Seedbed Preparation Methods on the Soil Physical Properties and Sugar Beet Yield and Quality

نویسندگان [English]

  • R. Mohammadian
  • M. Younesi Alamooti
  • A. Noroozi
  • S. Abbasi
  • H. Noshad
چکیده [English]

To evaluate the effects of different seedbed preparation methods on soil physical properties and some morphological, qualitative and quantitative characteristics of sugar beet, an experiment was performed in Motahari Research Station of Sugar Beet Seed Institute in Karaj and Ekbatan Station of Agricultural and Natural Resources Research Center in Hamedan during two cropping seasons (2007-2009) using a randomized complete block design with four replications. The experiment consisted of seven different seedbed preparation methods operated in autumn or in spring. At harvest time, the number and weight of roots, length of crown, storage roots and roots on soil surface were measured. Quality characteristics such as percentage of sugar and inpurities of roots were determined in laboratory. The results showed that different treatments of seedbed preparation in terms of bulk density and soil hardiness did not have any significant difference. Soil bulk density values increased during the growth period and also with dept from 0 to 60 cm of soil. At different growth stages with soil depth increasing, hardiness with the different processes increased and values had faster trends in the mid-season than in early season. The highest white sugar yield was 10.23 tha-1 in the treatment of autumn operation including deep ploughing, disk, leveler and cultivator tiller blade, and spring operation including disk and drive of seed rows with stacker. Thus, this treatment can be recommended as a suitable treatment.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Suger beet
  • seedbed
  • soil hardiness
  • soil bulk density